info@mladiludiaazivot.sk +421 911 213 902
Užívanie drog medzi tínedžermi klesá
9. decembra 2020
0

Užívanie drog, alkoholu a tabaku pre dospievajúcich je na najnižšej úrovni od 90. rokov. U dospievajúcich sa znížilo aj užívanie liekov na predpis, heroínu, extázy, kokaínu, cracku, sedatív a zneužívania inhalačných látok . Informujú o tom riešitelia sociálneho výskumu na Michigenskej univerzite.

Aj Správa o mládeži 2018, ktorú vypracoval Iuventa – Slovenský inštitút mládeže uvádza, že v roku 2015 je prvýkrát badateľný pokles užívania legálnych drog u študentov všetkých typov stredných škôl. A v tom istom roku dochádza aj k zníženiu počtu konzumentov marihuany.

Klesajúce užívanie mnohých drog mladými ľuďmi je určite povzbudivé a dôležité. Musíme si však uvedomiť, že aj ďalší mladí ľudia, ktorí dospievajú musia vedieť, prečo užívanie drog nie je rozumná voľba.  Preto vám budeme naďalej prinášať informácie a rozprávať sa s vami o látkových a nelátkových závislostiach. Či už v školách prostredníctvom besied alebo príspevkami v rámci našej online prevencie.

ZDROJ:

NEW PORT ACADEMY

IUVENTA

 

 

Stres škodí nášmu organizmu v rôznych oblastiach. Ak nadmerný stres pretrváva, a kompenzačné mechanizmy sú príliš dlho zapojené, ohrozuje nielen naše psychické, ale aj fyzické zdravie. ⁣

 

👉Abnormálny stres zaťažuje celý obehový systém.⁣ Často sa objavujú migrenózne bolesti hlavy. Stres vedie k výrazným zmenám v trávení, od nechutenstva cez dráždivé črevo až po vznik vredov. V dôsledku stresu vám môže zle odtekať žlč (pichanie pod rebrami) a môžu sa vám v žlčníku vytvoriť kamene.⁣

👉Z dlhodobého hľadiska stúpa aj riziko vzniku rakoviny. Počas stresu môžu vznikať kŕče svalov, časté močenie, objavuje sa pocit “hrče” v krku, plynnatosť, nechutenstvo, dvojité videnie. V sexuálnej oblasti pokles potencie, zmeny v menštruačnom cykle.⁣

 

ZDROJ:

ZDRAVIEZPRÍRODY.SK

 

 

 

 

Zima je časom kedy mnohých z nás trápi nespočet chorôb. Od upchatého nosa až po horúčky a zápaly. Náš imunitný systém je zodpovedný za to, ako tieto „zimné“ choroby zvládame. To, ako imunitný systém pracuje závisí od mnohých faktorov, ako je vek, životný štýl alebo stres, ktorý zažívame. Zdravý životný štýl je prvým krokom k posilneniu imunity.

 

ZDROJ:

HEALTH.HARVARD.EDU

 

 

 

 

 

 

 

Mäkký vred je medzi ľuďmi prenášaný výlučne sexuálnym stykom (u zdravotníckych pracovníkov tiež kontaktom s léziou) a podlieha povinnému hláseniu.

Je infekčným bakteriálnym ochorením, ktoré spôsobuje bolestivé vredy, zväčšenie a bolesť lymfatických uzlín. Ochorenie sa často vyskytuje spolu s inými pohlavne prenosnými chorobami ako genitálny herpes, syfilis a infekcia HIV. Vyskytuje sa celosvetovo, no najmä v tropickej a subtropickej oblasti, v oblastiach s vysokým výskytom HIV a v oblastiach s nízkou úrovňou vzdelania.

Najistejšia ochrana je sex s osobou, ktorej zdravotný stav je partnerovi známy. V prípade striedania sexuálnych partnerov je potrebné dodržiavať zásady bezpečného sexu (ako napríklad používať prezervatív počas celého styku).

ZDROJ:

ZDRAVIE.SK

 

 

 

Je všeobecne známe, že šanca otehotnieť klesá so stúpajúcim vekom. Hovorí sa, že v ⅔ je chyba v mužovi. No tá ⅓, ktorá ´postihuje ženy´ sa dostáva do popredia a s ňou prichádzajú aj iné komplikácie. Najčastejšou príčinou ženskej neplodnosti je nadmerné užívanie alkoholu a cigariet, vďaka nikotínu a tvrdému alkoholu. Ženám sa odporúčajú jesť potraviny bohaté na kyselinu listovú – brokolica, karfiol, špenát, šošovica, špargľa. Tiež platí pravidlo – Ty nechceš mať deti? Zakry si kríže, veď prechladneš!

Kedy môže mať žena podozrenie, že je naozaj neplodná? Veľakrát zohráva úlohu stres a nepohodlie, no aj po 1-2 rokoch snaženia sa o počatie potomka, by sa mal navštíviť odborný lekár. No tomu všetkému sa dá včas vyhnúť, ak ženy, ktoré sa chcú v budúcnosti stať matkami, budú dbať o svoje zdravie, nevynechávať pravidelné kontroly u všeobecného a ženského lekára, čím znížia šancu toho, že by nemohli mať bábätko.

 

ZDROJ:

UNION.SK