info@mladiludiaazivot.sk +421 911 213 902
Ako si zvýšiť sebavedomie a bojovať proti stresu?
21. mája 2020
0

„Nízke sebavedomie nie je doživotný trest. Sebavedomie sa dá študovať, cvičiť a dokážeme si ho osvojiť ako každú inú zručnosť. Ako náhle to zvládneme, všetko v našom živote sa zmení k lepšiemu.“ 😊

Barrie Davenport

 

ZDROJ: 

USPECH-AKO.SK – 6 tipov ako si zvýšiť sebavedomie

NAJKY – Máte o sebe nízku mienku? 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najtragickejšími obeťami tejto veľmi škodlivej a návykovej drogy sú bohužiaľ bábätka narodené matkám, ktoré užívali drogu aj počas tehotenstva😔 Len v USA sa ročne narodia tisíce takýchto detí. Ak nie sú priam závislé, často trpia množstvom fyzických problémov(spomalený rast, vrodené chyby…)

 

ZDROJ:

SLOVENSKO BEZ DROG – Pravda o kokaíne

 

 

 

 

 

 

 

 

Stres je prirodzenou súčasťou nášho každodenného života. Prekonanie stresujúcich udalostí nás môže urobiť odolnejšími ale nášmu telu neprospieva, ak je príliš veľký alebo dlhodobý.

Opakovaný stres je hlavným spúšťačom pretrvávajúceho zápalu v tele, ktorý môže viesť k mnohým zdravotným problémom, vrátane cukrovky a srdcových chorôb. Pri opakovanom strese sa hematoencefalická bariéra v mozgu oslabuje a cirkulujúce zápalové proteíny sa môžu dostať do mozgu. Hippokampus je kritickou oblasťou mozgu pre učenie a pamäť a je obzvlášť náchylný na takéto narušenie.

Je známe, že chronický stres môže viesť k depresii. Zredukovaný hippokampus, ktorý je neustále vystavovaný stresovým hormónom a pretrvávajúcemu zápalu, je pozorovaný práve u pacientov trpiacich na depresiu. Chronický stres tiež mení chemické látky v mozgu, ktoré modulujú serotonín a práve je ten je dôležitý pre reguláciu nálady a pohodu. Medzi stresové hormóny patrí aj kortizol a ten hrá v spánku kľúčovú modulačnú úlohu. Preto jeho zvýšené hladinu, môžu negatívne ovplyvňovať náš spánok. Okrem depresie a úzkosti môže chronický stres viesť k symptómom vyhorenia, k zníženiu pocitu úspechu a zvýšenej náchylnosti k úzkosti.

Stres môže tiež narušiť našu rovnováhu medzi racionálnym myslením a emóciami. Napríklad stresujúce správy o globálnom šírení nového koronavírusu spôsobili, že ľudia začali vykupovať dezinfekčné prostriedky na ruky, vreckovky a toaletný papier. Obchodom chýbajú zásoby aj napriek ubezpečeniu vlády, že je daného tovaru dostatok. Tipy ako sa zbaviť stresu vám predstavíme v najbližších týždňoch avšak už teraz vám s radosťou povieme, že jednou z možností je dobrovoľníctvo takže v našom združení chronický stres nehrozí.

 

ZDROJ: 

LEPŠÍ DEŇ – Ako reaguje naše telo na stres

ZAUJÍMAVOSTI – Ako chronický stres mení náš mozog a ako predísť jeho poškodeniu

 

 

Beh je asi tou najjednoduchšou športovou aktivitou a zvládne ho skutočne každý 🏃‍♀️🏃‍♂️

Zbavíte sa vďaka nemu stresu, môžete predísť cukrovke, keďže beh znižuje hladinu inzulínu a pravidelný beh má pozitívny vplyv na zníženie hladiny cholesterolu. A verte či nie, beh znižuje známky starnutia 👌

 

ZDROJ: 

FITSHAKER – Ako začať behať, keď som totálne mimo formy?

REDU BULL – Ako začať behom a neprestať? 

ROGELLI – Ako začať behať 

 

 

 

 

 

Nedávne výskumy ukázali, že s ľudmi, s ktorými si spievame máme lepšejšie a pevnejšie vzťahy🎶

S kým si najradšej spievaš ty?👯👯‍♀️

 

ZDROJ: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Špecifickým znakom nášho združenia je, že v rámci prevencii sa venujeme viacerým témam. Našou  „najmladšou“ je Násilie a šikana. Výskumy v realizované v posledných rokoch dokazujú, že tejto téme potrebujeme venovať veľkú pozornosť. Jednou z najmodernejšícha z hľadiska identifikovania páchateľa najťažších foriemšikany je kyberšikana (cyberbullying). Definujeme juako zneužitie informačných komunikačných technológií, najmä mobilných telefónov a internetu s cieľom niekomu ublížiť. Niekedy sa prejavytradičnej šikany a kyberšikany prelínajú a dopĺňajú – príkladom môže byť napríklad zhotovovanie videozáznamu fyzického týrania spolužiaka.

V poslednom prieskumes názvom ŠIKANA A KYBERŠIKANA NA ŠKOLÁCH, ktorý realizovalo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva,bol jeden z hlavných cieľov zmapovať mieru výskytu kyberšikany na slovenských školách. Výskumný súbor tvorilo celkovo 2 895 žiakov (1 574 chlapcov – 54,4 % a 1 321 dievčat – 45,6 %) základných a stredných škôl zo všetkých krajov Slovenska.

Výsledky ukazujú, že s kyberšikanou sa stretlo 36,2%  chlapcov a 53,2% dievčat a síce celkovo 44,3 % respondentov.

Najčastejšou formou útokov realizovaných prostredníctvom telefónu a on-line aplikácií je ohováranie, zosmiešnenie alebo poníženie na sociálnych sieťach alebo chatovacích aplikáciách. Takéto spôsoby kyberšikanovania uviedlo až 24,2 % dievčat a 15,3 % chlapcov. Za nimi nasleduje uverejnenie alebo šírenie fotografie či videa prostredníctvom internetu (10,6 %), čo je taktiež bežnejšia forma kyberšikany dievčat (12,3 %) než chlapcov (9,1 %).

Keďže 100 % obrana pred kyberšikanou neexistuje, je nevyhnutné informovať deti, ale aj rodičov na hrozby internetu. My sa snažíme k prevencii kyberšikany prispieť prostredníctvom besied, ale aj takýchto príspevkov.

 

ZDROJ:

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva – ŠIKANA A KYBERŠIKANA NA ŠKOLÁCH

skriptá OZ Mladí ľudia a život